Google Translator

Standard PDF Print option in slimbox / lytebox? (info) E-mail

Cane corso je srednje veliki - veliki kompaktni, krupni i mišićavi pas.Trup ima 11% duži od visine u grebenu. Leđa su ravna, široka i veoma mišićava. Ima razvijen grudni deo. Rep je postavljen prilično visoko. U zemljama gde je to dozvoljeno, rep se kupira, ali ne prekratko, do četvrtog pršljena.

Mužjak

Visina 64-68 cm

Težina 45-50 kg

Ženka

Visina 60-64 cm

Težina 40-45 kg

Cane Corso je odličan pas čuvar, veoma veran i izuzetno odan članovima porodice, a sa nepoznatima rezervisan. Ima zaštitnički stav ali ipak ume da napravi razliku između prijatelja i neprijatelja. Instinkt mu kaže kada da postane neustrašivi odbrambeni pas za svog gazdu, svoju teritoriju, kuću i ukućane.

Cane Corso je obično miran pas, laje samo kada izuzetno neuobičajena situacija to zahteva. Iako spada u veliku rasu, ovo je odličan kućni pas. Atletski je građen. Ovoj rasi je potrebna socijalizacija i kao sa svakom velikom rasom, vlasnik bi morao da psa nauči osnovnoj poslušnosti. Odlično slaže sa decom, prema njima se ponaša zaštitnički ali i nežno. Svestan je dečije bespomoćnosti i nevinosti. Ima stabilno ponašanje i temperament.

Cane corso odano voli svoju porodicu. Ovoj rasi je potrebno dosta pažnje i rada u smislu obuke. Obožava da bude uključen u svakodnevne porodične aktivnosti i nikako nije preporučljivo samo ga pustiti u dvorište - i to je to. On može podneti sve vremenske uslove ali ono što neće podneti je odvojenost od porodice i zajedničkih aktivnosti. Nikada neće odlutati od kuće, uvek je u blizini vlasnika. Potrebno mu je dosta kretanja i vežbe. Duge šetnje i trčanja su mu svakodnevna potreba.


CANE CORSO

Chien de Forte Race; Corso-Hund; Perro Corso

FCI Klasifikacija: Grupa: II - Pinceri i šnauceri, Molosi i Švajcarski pastirski psi

Sekcija: 2 - Molosi

Podsekcija: 2 -Planinski tip

Bez radnog ispita

Cane Corso je tipičan predstavnik molosa, poreklom sa juga Italije i Sicilije.

 

you are here: